Page - OLIVE LEAF
OLIVE LEAF
Η ελιά, Olea europea, παράγει τον καρπό που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τόσο, όμως, ο καρπός όσο και το φύλλο περιέχουν μία πληθώρα φυσικών συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικές ουσίες, λόγω της οντιξειδωτικής τους ισχύος, αλλά και λόγω της αντιμικροβιακής και αντικαρκινικής τους δράσης. Πιο συγκεκριμένα:
Αντιμοκροβιακή δράση: Η ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών σε όλο και περισσότερα αντιβιοτικά εγείρει παγκόσμια ανησυχία. Τα φυσικά προϊόντα, όπως η ελιά και τα παράγωγά της, αποτελούν καλή θεραπευτική προσέγγιση για τέτοιες λοιμώδεις ασθένειες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Μελέτες in vivo και in vitro έχουν δείξει ότι το φύλλο και ο καρπός της ελιάς έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση (J Pharm Pharmacol, 1999, 51:971-4). Φαίνεται ότι η αντιβακτηριδιακή δράση της ελιάς οφείλεται σε διάφορα συστατικά, με κύριο αυτό της hydroxytyrosol (Agents Chemother, 2004, 48:4892-4894.). Επίσης, το συστατικό oleuropein εμφανίζει αντι-ιική δράση έναντι ορισμένων ιών όπως του έρπητα και της ηπατίτιδας (U.S. Patent, 2000, 6:117-884.), καθώς και του ιού της γρίπης τύπου 3 (Chem Pharm Bull, 2001, 49:1471-1473).Αντιφλεγμονική δράση: Η ελιά είναι ένα ασφαλές, οικονομικό υποκατάστατο στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση/ρύθμιση των γονιδίων που συμμετέχουν σε αυτή.
Αντικαρκινική δράση: Η ελιά αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών με ρόλο στην πρόληψη και στην ανάπτυξη καρκίνου, καθώς και χημειοπροστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, το ολεϊκό και το λινολενικό οξύ έχουν δείξει αναστολή του πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων του προστάτη, όπως επίσης και το σκουαλένιο έχει επιδείξει αντικαρκινική δράση. Η oleuropein ως αντιοξειδωτικός και αντι-αγγειογεννητικός παράγοντας παρουσιάζει δράση κατά των όγκων και επιδρά προστατευτικά έναντι του καρκίνου.