OLIVE LEAF

Η ελιά, Olea europea, παράγει τον καρπό που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τόσο, όμως, ο καρπός όσο και το φύλλο περιέχουν μία πληθώρα φυσικών συστατικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικές ουσίες, λόγω της οντιξειδωτικής τους ισχύος, αλλά και λόγω της αντιμικροβιακής και αντικαρκινικής τους δράσης. Πιο συγκεκριμένα:

Αντιοξειδωτική ισχύς: Η οξείδωση είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες βλάβης των κυτταρικών μεμβρανών, των λιπιδίων και του DNA. Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας δρα ως φυσικό αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας τα προϊόντα που δημιουργούνται από την οξείδωση, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες. Ανισορροπία στο αμυντικό σύστημα και τις διαδικασίες οξείδωσης δημιουργεί μια ριζική συσσώρευση ελεύθερων και προκαλεί ασθένειες ανάπτυξη και εξέλιξη. Ο καρπός και το φύλλο ελιάς περιέχουν απλές φαινόλες (hydroxytyrosol, tyrosol) και πολυφαινόλες (oleuropein), παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενιών. Έρευνες ex vivo και in vivo έχουν δείξει ότι οι φαινόλες αυτές έχουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική ισχύ στα λιπίδια και στην οξείδωση του DNA, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης Ε.

 

Αντιμοκροβιακή δράση: Η ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών σε όλο και περισσότερα αντιβιοτικά εγείρει παγκόσμια ανησυχία. Τα φυσικά προϊόντα, όπως η ελιά και τα παράγωγά της, αποτελούν καλή θεραπευτική προσέγγιση για τέτοιες λοιμώδεις ασθένειες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Μελέτες in vivo και in vitro έχουν δείξει ότι το φύλλο και ο καρπός της ελιάς έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική  δράση (J Pharm Pharmacol, 1999, 51:971-4). Φαίνεται ότι η αντιβακτηριδιακή δράση της ελιάς οφείλεται σε διάφορα συστατικά, με κύριο αυτό της hydroxytyrosol (Agents Chemother, 2004, 48:4892-4894.). Επίσης, το συστατικό oleuropein εμφανίζει αντι-ιική δράση έναντι ορισμένων ιών όπως του έρπητα και της ηπατίτιδας (U.S. Patent, 2000, 6:117-884.), καθώς και του ιού της γρίπης τύπου 3 (Chem Pharm Bull, 2001, 49:1471-1473).Αντιφλεγμονική δράση: Η ελιά είναι ένα ασφαλές, οικονομικό υποκατάστατο στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση/ρύθμιση των γονιδίων που συμμετέχουν σε αυτή.

Αντικαρκινική δράση: Η ελιά αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και αντιοξειδωτικών με ρόλο στην πρόληψη και στην ανάπτυξη καρκίνου, καθώς και χημειοπροστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, το ολεϊκό και το λινολενικό οξύ έχουν δείξει αναστολή του πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων του προστάτη, όπως επίσης και το σκουαλένιο έχει επιδείξει αντικαρκινική δράση. Η oleuropein ως αντιοξειδωτικός και αντι-αγγειογεννητικός παράγοντας παρουσιάζει δράση κατά των όγκων και επιδρά προστατευτικά έναντι του καρκίνου.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ OLIVE LEAF