ΩΜΕΓΑ-9 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Η κυρίαρχη διαιτητική μορφή των ωμέγα-9 λιπαρών οξέων ονομάζεται ελαϊκό οξύ, άφθονο σε ελαιόλαδο, λινέλαιο και λάδι μποράντζας. Αν και δεν αποτελεί ένα πραγματικό απαραίτητο λιπαρό οξύ, η ανάγκη για ωμέγα-9 στη διατροφή του ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη. Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες χαμηλές σε ωμέγα-9 συνδέονται με γενικότερη κακή υγεία, ενώ εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ σχετίζονται με καλή υγεία. Έτσι, αν και δεν θεωρείται πραγματικά απαραίτητο καθώς το σώμα μπορεί να μετατρέψει μικρότερα λίπη σε ωμέγα-9, είναι συχνά αναφέρεται παρ ‘όλα αυτά ως απαραίτητο. Πιο συναρπαστικές είναι οι μελέτες που καταδεικνύουν τα οφέλη της “Μεσογειακής διατροφής” για την υγεία, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την άριστη καρδιαγγειακή υγεία πολλών ευρωπαϊκών πολιτισμών. Παρά την υψηλή πρόσληψη λιπαρών οξέων, οι λαοί της μεσογείου που μελετήθηκαν έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων στις στεφανιαίες αρτηρίες τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα που καταναλώνονται είναι το κλειδί για την παραδόξως καλή τους υγεία. Το ελαϊκό οξύ αποτελεί περίπου το 29% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης τους, καθώς το ελαιόλαδο, η βάση της μεσογειακής διατροφής, αποτελείται κατά 55-85% από ελαϊκό οξύ. Εργαστηριακές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι ο βιοχημικός μηχανισμός μπορεί να περιλαμβάνει αναστολή της φλεγμονώδους απόκρισης. Μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών και τυχαιοποιημένων μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, «Στα πλαίσια μιας διατροφής πλούσιας σε ελαϊκό οξύ, φτωχής σε κορεσμένα λίπη και χαμηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, ακόμη και μικρές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι πολύ προστατευτικές». Η δοσολογία είναι περίπου 1 g ΕΡΑ και DHA σε μορφή κάψουλας ιχθυελαίου ή 2 g α-λινολενικό οξύ ελαίου canola και μαργαρίνης (Eur J Nutr, 2004, 43(3):140-7).

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΩΜΕΓΑ-9 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

No Portfolio Item