ΧΡΩΜΙΟ
Το χρώμιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των λιπών και της χοληστερόλης, έχει δε το σπουδαιότατο ρόλο να ενεργοποιεί τα ένζυμα που λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Τόσο ο διαβήτης, όσο και η υπογλυκαιμία οφείλονται συχνά σε ανεπάρκεια χρωμίου.Διάφορα πειράματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου αυξάνουν την ανοχή στη γλυκόζη, τόσο σε μια μερίδα διαβητικών, όσο και σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Αν και όλες οι μορφές τρισθενούς χρωμίου έδειξαν ότι έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ανοχή στη γλυκόζη, στο μεταβολισμό των λιπιδίων του αίματος και στην αξιοποίηση της ινσουλίνης, όμως η καλύτερη μορφή ενώσεων χρωμίου είναι εκείνη που περιλαμβάνεται στον παράγοντα GTF (Glucose Tolerance Factor / Παράγων Ανοχής Γλυκόζης).
O παράγων αυτός, του οποίου η σύνθεση δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, συνίσταται από τρισθενές χρώμιο συνδεδεμένο με νιασίνη και αμινοξέα (συνήθως γλυκίνη, κυστεΐνη και γλουταμινικό οξύ). Το πικολινικό χρώμιο, το πολυνικοτινικό χρώμιο και το χρώμιο οργανικά συνδεδεμένο με μαγιά είναι οι μορφές χρωμίου που συνήθως περιέχονται στον παράγοντα GTF (GTF Chromium).
ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας αριθμός διαβητικών ανταποκρίνεται στις θεραπείες με χρώμιο, κυρίως εκείνοι των οποίων τα τεστ ανοχής στη γλυκόζη δείχνουν ελαφρές μόνο αποκλίσεις από το κανονικό. Συνήθως μια θεραπεία με GTF chromium, σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα και πρόγραμμα φυσικής άσκησης δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς να μειώσουν τις ενέσεις ινσουλίνης σε διαβητικούς τύπου 1 και να μειώσουν ή να σταματήσουν τα φάρμακα σε διαβητικούς τύπου 2 (μη εξαρτημένους από ινσουλίνη). Σύμφωνα με το Ερευνητικό Διατροφικό Κέντρο των ΗΠΑ, το χρώμιο είναι δυνατόν να μειώσει το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα τόσο αποτελεσματικά, όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωρίς τις παρενέργειές τους. Ας σημειωθεί ότι το χρώμιο ασκεί ρυθμιστικό ρόλο και στους υπογλυκαιμικούς, αυξάνοντας στην περίπτωση αυτή το ζάχαρο του αίματος.
ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
Το χρώμιο είναι ευεργετικό για την καρδιά, γιατί μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη. Αυτό μειώνει τους κινδύνους καρδιακής προσβολής, αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει τους μετρίως παχύσαρκους να χάσουν βάρος, ιδίως αν ενταχθεί σε πρόγραμμα προσεγμένης διατροφής και άσκησης.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο San Antonio των ΗΠΑ, 154 μετρίως παχύσαρκα άτομα (25% πάνω από το ιδανικό βάρος) έλαβαν καθημερινά 200- 400 mcg χρωμίου.
Σε 7 μέρες η ομάδα που έπαιρνε το χρώμιο έχασε σχεδόν δύο κιλά λίπος, χωρίς καμιά αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση, ενώ η άλλη ομάδα (ομάδα Placebo) που δεν έπαιρνε το χρώμιο έχασε μόνο 181 γραμμάρια.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (70-90%) στις αναπτυγμένες χώρες υποφέρουν από ανεπάρκεια χρωμίου. Μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, είτε από εμφανείς (π.χ. γλυκίσματα), είτε από μη εμφανείς πηγές (π.χ. σόδα και αναψυκτικά, σάλτσες, γεύματα δημητριακών).
Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, στην ανεπάρκεια χρωμίου οφείλονται πιθανόν οι επιδημικές διαστάσεις που έχει λάβει ο διαβήτης στις αναπτυγμένες χώρες.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡOΦΥΛΑΞΕΙΣ
Αν και το χρώμιο αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, εν τούτοις δοσολογίες άνω των 1000 mcg, επί καθημερινής βάσης, μειώνουν τη δράση της ινσουλίνης και μπορεί να είναι τοξικές για το συκώτι και τα νεφρά.
Η χρήση του χρωμίου για την αντιμετώπιση του διαβήτη θα πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που έχουν σχέση με την πάθηση και τη θεραπευτική αγωγή.