Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ψάρια πιθανόν να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, ενώ το πρόχειρο φαγητό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αποφαίνονται σύγχρονες μελέτες.
Άτομα μεγάλης ηλικίας με υψηλά επίπεδα βιταμινών και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα παρουσίασαν μικρότερη συρρίκνωση εγκεφάλου και καλύτερη νοητική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη του ιατρικού περιοδικού Neurology Τα τρανς-λιπαρά που ανιχνεύτηκαν στα πρόχειρα φαγητά οδηγούσαν σε χαμηλότερα αποτελέσματα στις εξετάσεις και σε μεγαλύτερη συρρίκνωση τυπική για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.
Ένα βρετανικό ιατρικό φιλανθρωπικό ίδρυμα αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή και για τον κίνδυνο άνοιας. Η πιο πρόσφατη και καλύτερη συμβουλή είναι να τηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, να μην καπνίζουμε, να κάνουμε φυσική άσκηση και να προσέχουμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας. Σ’ αυτό κατέληξε το βρετανικό ερευνητικό κέντρο για το Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα δεν αρκέστηκε σε ερωτηματολόγια για τη διατροφή των ατόμων, αλλά εξέτασε τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα τους. Οι αμερικανοί ειδικοί ανάλυσαν 104 δείγματα αίματος από υγιή άτομα με μέση ηλικία τα 87 χρόνια, που είχαν μικρό κίνδυνο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ βάσει γνωστών παραγόντων. Ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών Β, C, D και E ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων. Τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, παρουσίασαν επίσης υψηλό σκορ. Οι χαμηλότερες τιμές βρέθηκαν σε άτομα που είχαν περισσότερα τρανς-λιπαρά στο αίμα τους.
Τα τρανς-λιπαρά απαντώνται συχνά σε επεξεργασμένες τροφές, μεταξύ των οποίων είναι τα κέικ, τα μπισκότα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι ερευνητές, από το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του πανεπιστημίου Όρεγκον, από το Πόρτλαντ, από το Κέντρο Υγείας του Πόρτλαντ και από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον Κορβάλλις, ανίχνευσαν με σκάνερ τον εγκέφαλο 42 συμμετεχόντων. Ανακάλυψαν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμινών και Ωμέγα-3 στο αίμα τους είχαν υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ εκείνοι με υψηλά επίπεδα τρανς-λιπαρών είχαν γενικά χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Τζιν Μπόουμαν, του πανεπιστημίου του Όρεγκον δήλωσε: «Χρειάζεται να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά πραγματικά είναι πολύ ενθαρρυντικό να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί ο άνθρωπος να σταματήσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου του και να τον διατηρήσει αιχμηρό προσαρμόζοντας τη διατροφή του».
«Μεγάλες πιθανότητες»

Ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης Μάρετ Τρέιμπερ, από το Ινστιτούτο Λάινους Πόλινγκ του πανεπιστημίου του Όρεγκον, δήλωσε: Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνετε τρώγοντας μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και ψαριών, μπορούν να μετρηθούν στoυς βιοδείκτες αίματος. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προστατεύουν τον εγκέφαλό σας και να τον κάνουν να λειτουργεί καλύτερα». Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Δρ. Σάιμον Ρίντλεϊ, διευθυντής ερευνών του βρετανικού Ιδρύματος Ερευνών για το Αλτσχάιμερ, είπε: «Ένα από τα ισχυρά σημεία αυτής της μελέτης είναι ότι εξέτασε τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα των ατόμων, αντί να περιοριστεί σε ερωτηματολόγια. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι αυτή η μελέτη εξέτασε μια μικρή ομάδα ατόμων με χαμηλούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και δεν διερεύνησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο νόσησαν από Αλτσχάιμερ. Για να καταλήξουμε σε ασφαλείς αποδείξεις σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο που διατρέχουμε από το Αλζχάιμερ χρειάζονται ευρύτερες και μακρόχρονες μελέτες. –
Έλεν Μπρίγκς, Συντάκτρια Υγείας του BBC News website

Η νόσος Αλτσχάιμερ

  • Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας.
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αλλαγές διάθεσης και προβλήματα επικοινωνίας και λογικής.
  • Δεν έχει βρεθεί κανένας μεμονωμένος παράγοντας ως αιτία της νόσου. Αντίθετα, φαίνεται να ευθένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η ηλικία, τα γονίδια, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και η συνολική υγεία.