BLACK CURRANT

Το Black currant (μαύρο φραγκοστάφυλο – Ribes nigrum L.) είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου με εύκρατο κλίμα. Οι καρποί του αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων ευεργετικών για την υγεία ουσιών, όπως: ρουτίνη, πηκτίνες, μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά και αιθέρια έλαια (Food Chemistry 127 (2011) 1216–1223).

Οι καρποί του Blackcurrant περιέχουν πολυφαινολικές ουσίες με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες [2-6]. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, οι πολυφαινόλες που περιέχει προστατεύουν και υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων και ιδίως το πεπτικό (World J Microbiol Biotechnol, 2010, 26(10):1735-1743), το νευρικό (AGE, 2005, 27: 49–57), και το κυκλοφορικό (J Science Med Sport , 12:S69 – S70) σύστημα. Σε in vitro καλλιέργειες κυττάρων, οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση, αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με την πρόκληση της απόπτωσης σε αυτές (Meat Science, 2012, 1(4):533–539). Οι ανθοκυανίνες, ειδικότερα τα παράγωγα κυανιδίνη και δελφινιδίνη, οι οποίες είναι οι κύριες πολυφαινόλες στο εκχύλισμα φρούτων, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των ματιών και ασθενειών του οφθαλμού (Experimental Eye Research, 2006, 83(2): 348–356).

Στα φύλλα του Blackcurrant, τα παράγωγα της quercetin, όπως αναφέρεται σε πολλές μελέτες, έχουν ένα φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμικροβιακής, αντι-φλεγμονώδη, αντι-ιική, αντιτοξικές, αντισηπτικό και αντιοξειδωτική δράση, και πιθανώς υποστηρίζουν αντικαρκινικές θεραπείες (Org Biomol Chem, 2004, 2:1419-1423).

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ BLACK CURRANT