ΒΡΟΜΕΛΙΝΗ

 

Η βρομελίνη είναι ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο (για την ακρίβεια: μίγμα πρωτεϊνολυτικών, κυρίως, ενζύμων) που προέρχεται από τον ανανά ή/και τα κοτσάνια ανανά.O ανανάς χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σαν παραδοσιακό φάρμακο στις τροπικές περιοχές, για την υποβοήθηση της πέψης, την αποτοξίνωση του οργανισμού, τη βελτίωση της υφής του δέρματος και για την ταχύτερη επούλωση των πληγών.

Η βρομελίνη είναι χρήσιμη, τόσο σαν εξαιρετικό πεπτικό βοήθημα, όσο και για μεγάλο φάσμα άλλων περιπτώσεων.

Σε δυτικές χώρες η βρομελίνη χρησιμοποιείται θεραπευτικά από το 1957, έχουν δε δημοσιευθεί πάνω από 200 σχετικές μελέτες. Ορισμένες από τις πρώιμες μελέτες έδωσαν αρνητικά αποτελέσματα, λόγω χρήσης εντεροδιαλυτών ταμπλετών ή/και ακατάλληλων δοσολογιών.

Ιδιαίτερης αξίας είναι η αντιφλεγμονική δράση της βρομελίνης, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ή εν μέρει τα αντιφλεγμονικά φάρμακα, χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες που αυτά συχνά έχουν στο γαστρεντερικό σύστημα.

ΒOΗΘΗΤΙΚO ΠΕΨΗΣ

Η βρομελίνη βοηθά στην πέψη πρωτεϊνούχων τροφών, ενώ αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δραστική, τόσο στο στομάχι, όσο και στο λεπτό έντερο, λόγω της ικανότητάς της να παραμένει ενεργή μέσα σε μεγάλο φάσμα διακυμάνσεων του pH.

Σε περιπτώσεις παγκρεατικής ανεπάρκειας ή παγκρεατεκτομής η βρομελίνη έχει χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα σαν υποκατάστατο της θρυψίνης και της πεψίνης. O συνδυασμός βρομελίνης με παγκρεατίνη και χολή βοοειδών (ox bile) δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Η βρομελίνη δίνει επίσης θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις παγκρεατίτιδας, λόγω των αντιφλεγμονικών της ιδιοτήτων.

ΚΑΡΚΙΝOΣ

Η βρομελίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε αντικαρκινικές θεραπείες, τόσο σαν βοηθητικός, όσο και (λιγότερο) σαν κύριος θεραπευτικός παράγων. Oι αντικαρκινικές της ιδιότητες είναι αδιαμφισβήτητες, σύμφωνα δε με ορισμένους ερευνητές (Nieper κ.ά.) οφείλονται στην ικανότητά της να διαλύει το ινώδες περίβλημα των καρκινικών κυττάρων, κάνοντάς τα έτσι ευπρόσβλητα στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μελέτη που έγινε στη Γερμανία, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση βρομελίνης, παράλληλα με τη χρήση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως το vincristine και το 5-fluorouracil, σε υποτοξικές, συχνά, δοσολογίες, οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των όγκων (Krebsgeschehen, 1976, 1:1-15). Σύμφωνα με τους ερευνητές, δοσολογίες κάτω των 100 mg βρομελίνης είναι αναποτελεσματικές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται μέχρι 2400 mg για μέγιστα αποτελέσματα.

Σε άλλη μελέτη με ασθενείς με διάφορους καρκίνους, χορηγήθηκαν 600 mg βρομελίνης ημερησίως για διάστημα από 6 μήνες έως αρκετά χρόνια, παράλληλα με κλασσική φαρμακευτική αγωγή. Oι καρκινικές μάζες των καρκινωμάτων των ωοθηκών διαλύθηκαν, ενώ οι περισσότεροι καρκίνοι του στήθους, καθώς και οι μεταστάσεις μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα που λάμβανε βρομελίνη, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε μόνο τη φαρμακευτική αγωγή (Agressologie, 1972, 3:261-74).

Πρόσφατη μελέτη με ασθενείς από καρκίνο του στήθους έδειξε ότι η βρομελίνη διήγειρε ελαττωματικά μονοκύτταρα (T-κύτταρα) που παρουσίαζαν μειωμένη κυτταροτοξικότητα. Τα Τ-κυτταροτοξικά κύτταρα είναι από τα σπουδαιότερα μέσα του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Άλλη πρόσφατη μελέτη με ποντίκια έδειξε ότι η βρομελίνη είχε την ικανότητα να μειώσει τις μεταστάσεις καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.

Παρ`όλο που οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βρομελίνης είναι αποδεδειγμένες και, ενδεχομένως, πολύ σημαντικές, εν τούτοις, οι μέχρι τώρα σχετικές έρευνες είναι πολύ περιορισμένες, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση της χρησιμότητας που η φυσική αυτή ουσία μπορεί να έχει στην κλινική πράξη.

ΑΝΤΙΒΙOΤΙΚΕΣ ΙΔΙOΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η βρομελίνη είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση λοιμωδών καταστάσεων, όπως η πνευμονία, βρογχίτιδα, πυελονεφρίτιδα, δερματικός σταφυλόκοκκος, περιορθικό απόστημα (Exp. Med Surg, 1961, 19:143-60).

Εξ άλλου, η βρομελίνη αυξάνει τη συγκέντρωση (και συνεπώς, την αποτελεσματικότητα) αντιβιοτικών, όπως το amoxicillin, η τετρακυκλίνη και η πενικιλίνη στον ορό του αίματος, σε πολλούς ιστούς και σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, βλέννα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ούρα, σάλπιγγες, ωοθήκες, χοληδόχος κύστη, επιθηλιακός ιστός) (Drugs exp Clin Res, 1978, 4:45- 48).

Τέλος, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η βρομελίνη έχει σημαντική δράση κατά των βακτηρίων Escherichia coli (κολοβακτήριο) και Vibrio cholerae (βακτήριο της χολέρας).

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Η βρομελίνη χρησιμοποιείται ευρέως για τις κακώσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Από τις πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί η πλέον ενδιαφέρουσα ίσως είναι μια παλιά μελέτη με πυγμάχους. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 74 πυγμάχοι, στους οποίους δόθηκε βρομελίνη, και άλλοι τόσοι, οι οποίοι χρησίμευσαν σαν ομάδα ελέγχου.

Τα σημάδια από τους μώλωπες εξαφανίστηκαν τελείως μέσα σε 4 μέρες στους 58 από τους 74 πυγμάχους που έλαβαν τη βρομελίνη, ενώ στους υπόλοιπους 16 χρειάστηκαν 8-10 μέρες για το ίδιο αποτέλεσμα.

Από την ομάδα των 74 που δεν έλαβε την βρομελίνη (ομάδα ελέγχου) μόνο οι 10 είχαν πλήρη εξαφάνιση των μωλώπων μέσα σε 4 μέρες, ενώ οι υπόλοιποι 60 χρειάστηκαν 7-14 μέρες για το ίδιο αποτέλεσμα (practitioner, 1960, 203:206).

ΔΙΑΦOΡΑ

Διπλές-τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη επιταχύνει το χρόνο θεραπείας και περιορίζει τον πόνο, το πρήξιμο και τους μώλωπες, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων επεμβάσεις στο στόμα και στο αιδοίο (αιδοιοτομία). Αυτό αποδίδεται σε ενδεχόμενες αναλγητικές ιδιότητες, κυρίως όμως στις αντιφλεγμονικές ιδιότητες της βρομελίνης.

Συνιστάται η χορήγηση να γίνεται, τόσο μετά, όσο και πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Η βρομελίνη αυξάνει τη διάσπαση του ινώδους (fibrin), μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων. Μελέτες in vitro και in vivo έχουν δείξει ότι εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται με αρκετή επιτυχία σε περιπτώσεις θρομβώσεων και στηθάγχης.

Σε σχετική μελέτη με 73 ασθενείς με οξεία θρομβοφλεβίτιδα η βρομελίνη, σε μικρές ημερήσιες δόσεις, μαζί με αναλγητικά, περιόρισε τον πόνο, το οίδημα, τις κοκκινίλες και την υψηλή θερμοκρασία του δέρματος, ενώ αύξησε την ικανότητα προς εργασία.

Η βρομελίνη έχει βλεννολυτικές ιδιότητες και, ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις της αναπνευστικής οδού. Έχει δώσει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στη χρόνια βρογχίτιδα και, σύμφωνα με μια διπλή-τυφλή μελέτη, και στην οξεία κολπίτιδα.

Η βρομελίνη, σε συνδυασμό με παπαΐνη, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για πόνους περιόδου (δυσμηνόρροια). Το αποτέλεσμα πιθανώς οφείλεται σε επίδραση επί των προσταγλανδινών, με συνέπεια χαλάρωση των λείων μυών και μείωση των σπασμών του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος, έχουν αναφερθεί ευνοϊκά αποτελέσματα από τη λήψη βρομελίνης σε περιπτώσεις οιδήματος (500 mg x 3 φορές την ημέρα, με άδειο στομάχι) και κυτταρίτιδας.

Παρατήρηση: Η βρομελίνη είναι γενικά καλύτερα να λαμβάνεται με άδειο στομάχι (δύο, τουλάχιστον, ώρες πριν ή μετά το φαγητό) μαζί με ένα ποτήρι νερό. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιείται σαν πεπτικό βοήθημα, θα πρέπει να λαμβάνεται μετά το φαγητό, μαζί με λίγο νερό.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΡΟΜΕΛΙΝΗ

No Portfolio Item