ΓΥΡΗ ΜΕΛΛΙΣΣΩΝ

 

Θεωρούμενη σαν η πληρέστερη τροφή της φύσης, η γύρη μελισσών περιέχει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων 22 αμινοξέα, βιταμίνες (ιδίως του συμπλέγματος Β), μέταλλα, βιοφλαβονοειδή (ιδιαίτερα ρουτίνη), ένζυμα, φυσικά αντιβιοτικά, ορμόνες, γλυκοσίδες, απαραίτητα λιπαρά οξέα.Η γύρη μελισσών είναι γνωστή από την αρχαιότητα σαν μια θαυμάσια τροφή. Στη σύγχρονη εποχή, μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες καταπιάστηκαν μ` αυτή, για να διαπιστώσουν, κυρίως από τη χημική της σύσταση και από μελέτες σε ζώα, ότι τα δεδομένα φαίνεται να δικαιολογούν τη φήμη της.

Πρώτοι, Σοβιετικοί επιστήμονες κατά τις δεκαετίες του 1970, 1980 διατύπωσαν την άποψη ότι η γύρη μελισσών αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει την απόδοση των αθλητών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, απέδιδαν αρκετές από τις κορυφαίες επιδόσεις τους στη βοήθεια της γύρης μελισσών.

Το ίδιο ισχυρίσθηκαν και οι Φινλανδοί δρομείς που επέτυχαν καταπληκτικές επιδόσεις και κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια στα 500 και 1000 μέτρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972).

Μία άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα της γύρης μελισσών προέκυψε από μελέτες επιστημόνων στο Οχάιο των ΗΠΑ: όταν έδωσαν σε δύο ομάδες αρουραίων για 12 εβδομάδες, στην πρώτη μία κανονική τροφή και στη δεύτερη γύρη μελισσών, διαπίστωσαν ότι η δεύτερη ομάδα είχε στο τέλος του πειράματος λιγότερο λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα. Μένει να διερευνηθεί αν κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Άλλη αξιόλογη ιδιότητα της γύρης μελισσών είναι ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της καλοήθους διόγκωσης του προστάτη και της προστατίτιδας, μπορεί δε να συνδυασθεί με το Saw Palmetto ή/και το Pygeum, βότανα με αποδεδειγμένη δράση κατά των προβλημάτων που προκαλεί η καλοήθης διόγκωση του προστάτη.

Η γύρη μελισσών ενδέχεται να είναι χρήσιμη στο γλαύκωμα, λόγω της άφθονης ρουτίνης που περιέχει, και στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων, ενώ έχει τη φήμη ότι αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και ενισχύει την ανδρική γονιμότητα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡOΦΥΛΑΞΕΙΣ: Εάν είστε αλλεργικό άτομο και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη γύρη, ξεκινήστε με το 1/4 ενός κουταλιού του γλυκού, προκειμένου για γύρη σε κόκκους και με 20-50 mg, προκειμένου για κάψουλες. Εάν δεν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις συνεχίστε αυξάνοντας σιγά, σιγά τη δοσολογία, μέχρι να φθάσετε τις δύο κουταλιές της σούπας σε κόκκους ή τα 500 mg σε κάψουλες.

Ορισμένα άτομα έχουν ακόμη και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη, αυτές όμως οι αντιδράσεις δεν θα πρέπει να συσχετίζονται με τις αλλεργίες που προκαλούνται από την αιωρούμενη γύρη της άνοιξης.

Ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό στη γύρη που αναπνέει, όχι όμως στη γύρη που λαμβάνει στοματικά, και το αντίστροφο.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΥΡΗ ΜΕΛΛΙΣΣΩΝ

No Portfolio Item