Οι βιταμίνες είναι θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να τις συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους μέσω των τροφίμων. Οι βιταμίνες δεν αποδίδουν θερμίδες και κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις υδατοδιαλυτές (Βιταμίνες της Ομάδας Β και η βιταμίνη C) και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Βιταμίνες A, D, E και K).

Τα μέταλλα και ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και το σελήνιο είναι συστατικά, που ενώ ανευρίσκονται σε μικρές ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα, η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού

Συνολικά, καθημερινά έχουμε ανάγκη για την πρόσληψη περισσότερων από 40 σημαντικών θρεπτικών συστατικών με κυριότερη τη βιταμίνη D, αλλά και τη λουτεΐνη, τα ωμέγα λιπαρά οξέα και διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής καθώς και το μαγείρεμα που μειώνει την περιεκτικότητα των φαγητών σε πολλά θρεπτικά συστατικά οδηγούν στην ανάγκη της πρόσληψης πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων.

Ποιοί έχουν κυρίως ανάγκη για πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.
• Περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν πρακτικά και ποσοτικά μέσω της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εφηβεία, ο πρωταθλητισμός και η εγκυμοσύνη.
• Άτομα που εργάζονται πολύ καθώς και άτομα που εφαρμόζουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Οι δίαιτες μειωμένων θερμίδων υστερούν σε θρεπτικά συστατικά.
• Στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που συχνά οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
• Περιπτώσεις αλλεργιών ή τροφικών δυσανεξιών, όπως αυτές στη λακτόζη. Αυτόματα ο περιορισμός της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεπάγεται μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών (Βιταμίνες Α και D, Ομάδα Β κλπ.).
• Ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι χορτοφάγοι, οι αλκοολικοί, γυναίκες στην εμμηνόπαυση με οστεοπόρωση (Ca, Mg, vit-D), καθώς και καρδιοπαθείς (αντιοξειδωτικά συστατικά).
• Μια σημαντική ηλικιακή ομάδα είναι και οι ηλικιωμένοι. Συγκεκριμένα, με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται οι θρεπτικές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να συνθέσει βιταμίνη D μειώνεται και είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων που είναι καλές πηγές βιταμίνης D σε συνδυασμό με συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Πότε πρέπει να καταναλώνετε το πολυβιταμινούχο σκεύασμα;
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε το κατάλληλο πολυβιταμινούχο σκεύασμα με τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μετά από αυτό, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση. Προς την κατεύθυνση αυτή θα σας βοηθήσουν συμπληρώματα που περιέχουν πλήρη σειρά προβιοτικών και φυσικών ενζύμων, τα οποία μεγεθύνουν τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.

Προκειμένου να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά οφέλη των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε σκευάσματα υψηλής ποιότητας. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το πολυβιταμινούχο σκεύασμα Möller’s Total, το οποίο περιέχει Βιταμίνες A, C, B2, B6, B12, Νιασίνη, Παντοθενικό οξύ, Μαγνήσιο, Θειαμίνη, Σελήνιο, Ψευδάργυρο συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης D3 και των Ωμέγα-3.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου