ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

 

Oι καρχαρίες σπάνια προσβάλλονται από καρκίνο. O χόνδρος καρχαρία έχει τη φήμη ότι σταματά τον καρκίνο, λόγω της ιδιότητας που πιστεύεται ότι έχει να εμποδίζει τον σχηματισμό νέων αγγείων.Πράγματι, για τη θρέψη και ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα αγγεία, τα οποία θα μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στον όγκο. Χωρίς τα αγγεία αυτά ο όγκος θα σταματήσει να αναπτύσσεται και θα συρρικνωθεί.

Μελέτες in vitro και σε ζώα  έδειξαν ότι ο χόνδρος καρχαρία έχει πράγματι αντι-αγγειογενητικές ιδιότητες, όμως αξιόπιστες μελέτες σε ανθρώπους, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν. Έτσι, είναι πρόωρα τα συμπεράσματα για την πραγματική αξία του χόνδρου καρχαρία σαν θεραπευτικού παράγοντα.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο χόνδρος καρχαρία είναι αποτελεσματικός κατά της αρθρίτιδας, δεδομένου ότι περιέχει θειική χονδροϊτίνη, ένα συστατικό (βλεννοπολυσακχαρίτης) που, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, μπορεί να επιτύχει βελτίωση της τάξεως του 50% σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει ότι η θειική χονδροϊτίνη έχει αντιφλεγμονικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον γνωστό αμερικανό γιατρό και συγγραφέα R. Atkins, ο χόνδρος καρχαρία ενδέχεται να προσφέρει την αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη σκληροδερμία, μια αυτοάνοση ασθένεια, για την οποία η συμβατική ιατρική ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡOΦΥΛΑΞΕΙΣ: O χόνδρος καρχαρία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές σε κάποια άτομα.

Όσοι έχουν υπερασβεστιαιμία θα πρέπει να αποφεύγουν το χόνδρο καρχαρία, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΟΝΔΡΟ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

No Portfolio Item