ΥΠΕΡ-ΦΡΟΥΤΑ

Τα πιο διαδεδομένα υπερ-φρούτα είναι τα εξής:

 

    1. ACAI (Euterpe oleracea)

Τροπικό φρούτο του Αμαζονίου, πλούσιο σε πολυφαινόλες, ιδίως ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που δρουν ευεργετικά στην καρδιά, τα μάτια, τα αιμοφόρα αγγεία, τους συνδετικούς ιστούς, το νευρικό σύστημα, το δέρμα κ.ά. Η περιεκτικότητα του acai σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ μεγαλύτερη από το σταφύλι, τα cranberries και το κόκκινο κρασί. Τα μοναδικά αυτά συστατικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. To acai αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν, μαζί με το υψηλό φαινολικό φορτίο, στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεΐνες, πολύτιμα για την υγεία ω-6 (λινολεϊκό οξύ) και ω-9 (ελαϊκό οξύ) λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά. συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό και χαρίζουν ενέργεια και ζωντάνια. In vitro μελέτες έδειξαν ότι τα φαινολικά συστατικά του acai παρουσιάζουν αντιφλεγμονική δράση, καθώς καταστέλλουν τις COX-1 και COX-2. Ανάλογες μελέτες υποδεικνύουν καρδιοπροστατευτική και πιθανή αντικαρκινική δράση.

 

    1. GOJI (Lycium barbarum)

Ο καρπός του αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις Ασιατικές χώρες για τις αξιόλογες θεραπευτικές του ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική το goji λειτουργεί ως προστατευτικό και τονωτικό του ήπατος και των νεφρών, βελτιωτικό της όρασης, ενώ πιστεύεται ότι αυξάνει την ενέργεια και συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης και τη μακροβιότητα. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες (κλινικές μελέτες, μελέτες σε ζώα και in vitro πειράματα) επιβεβαιώνουν πολλές από τις παραδοσιακές χρήσεις του goji και αποκαλύπτουν πλήθος βιολογικών ιδιοτήτων, που αποδίδονται κυρίως στους πολυσακχαρίτες (γλυκοπεπτίδια), το βασικό συστατικό του καρπού. Οι έρευνες έδειξαν ότι το goji έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, ανοσοενισχυτική, νευροπροστατευτική, αντιφλεγμονική και αντιβακτηριακή δράση. Διεγείρει το μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στους διαβητικούς και ασκεί κυτταροπροστατευτική και πιθανή αντικαρκινική δράση.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη συγκέντρωση και την πνευματική οξύτητα, και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, του άγχους και της κατάθλιψης. Το goji αποτελεί σημαντική πηγή ζεαξανθίνης και άλλων καροτενοειδών, που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών. Επιπλέον, περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς και φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, το goji εμπλουτίζει τον οργανισμό με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα κ.ά. απαραίτητα φυσικά συστατικά.

 

    1. MANGOSTEEN (Garcinia mangostana)

Γνωστό και ως “η βασίλισσα των φρούτων” λόγω της εξαιρετικής γεύσης του, κατέχει επάξια μία θέση ανάμεσα στα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά υπερ-φρούτα, εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το mangosteen αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, που ονομάζονται ξανθόνες και στις οποίες αποδίδονται οι αξιόλογες βιολογικές δράσεις του καρπού (αντιφλεγμονική, αντισταμινική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιασική, ανθελονοσιακή κ.ά.), όπως μαρτυρούν σύγχρονες εργαστηριακές έρευνες και αναμένεται να επιβεβαιωθούν από κλινικές μελέτες (Food Chem Toxicol, 2008, 46(10):3227–39). Τα δραστικά συστατικά του mangosteen παρουσιάζουν νευροπροστατευτική δράση και, επιπλέον, εμποδίζουν την οξείδωση της LDL, παρέχοντας έτσι προστασία σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Μελέτες σε ζώα και πειράματα in vitro υποδεικνύουν πιθανή αντικαρκινική δράση, λόγω της ικανότητας των ξανθονών να επάγουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων (καρκίνος μαστού, παχέος εντέρου, λευχαιμία, κ.ά.) (J Med Assoc Thai, 2014, 97 Suppl 2:S196-201). Αξίζει να σημειωθεί ότι το mangosteen χρησιμοποιείται παραδοσιακά εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσεντερίας, του Alzheimer, του Parkinson, της οστεοπόρωσης, της οστεοαρθρίτιδας, των λίθων νεφρού, του έλκους (στόματος, στομάχου, εντέρου) και βοηθά στην θεραπεία των δερματικών λοιμώξεων και την επούλωση των πληγών (Evid Based Complement alternat Med, 2014, 2014:813672).

 

    1. NONI (Morinda citrifolia)

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους Πολυνήσιους για περισσότερα από 2000 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που αυξάνουν την ενέργεια, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σημαντικές ποσότητες νιασίνης (Β-3), καλίου, σιδήρου και άλλων πολύτιμων συστατικών με αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, που ενισχύουν τη φυσική άμυνα. Δύο από τα σημαντικότερα συστατικά του είναι ένα πρόδρομο μόριο της ζερονίνης, αλκαλοειδές εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και την επιδιόρθωση των βλαβών τους, καθώς και η σκοπολετίνη που υποστηρίζει την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου (Phytotherapy Research, 2003, 17:7, 823–825). Οι γνώσεις σχετικά με τη βιολογική δράση και τις θεραπευτικές ιδιότητες του noni προέρχονται τόσο από τη λαϊκή θεραπευτική, όσο και από επιστημονικές έρευνες, που αφορούν κυρίως μελέτες σε ζώα και in vitro πειράματα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο καρπός του noni παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, αντιβακτηριακή, αντιφυματική, αναλγητική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονική δράση (Journal of Pharmacy Research, 2010, 3(8):1872–1874). Ενδείκνυται για αρθρίτιδα, κράμπες, γαστρικά έλκη, κατάθλιψη, άνοια, κακή πέψη, δυσκοιλιότητα, αρτηριοσκλήρυνση, προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, ανακούφιση από τον πόνο και πολλά άλλα. Αρκετές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι το noni πιθανόν να δρα προληπτικά εναντίον του καρκίνου και να ενισχύει τη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων.

 

    1. ΡΟΔΙ (Punica granatum)

Αποτελεί πολύτιμο καρπό και σύμμαχο της υγείας, με μακροχρόνια παραδοσιακή χρήση και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες που υποστηρίζονται από σύγχρονες κλινικές μελέτες. Ο χυμός ροδιού περιέχει σαν κύριο δραστικό συστατικό το ελλαγικό οξύ, μία πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική και πιθανή αντικαρκινική δράση (ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη). Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γαλλικό οξύ, κατεχίνη, ανθοκυανίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κ.ά. ευεργετικά συστατικά με συνεργική δράση και πλήθος βιολογικών ιδιοτήτων (αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονικές, αντιοξειδωτικές κ.ά.). Ο χυμός ροδιού εκτιμάται ότι περιέχει 2-3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών ουσιών) σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το ρόδι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς αποτρέπει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL, καθώς και την πίεση του αίματος. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση οδοντικών προβλημάτων και στοματικών λοιμώξεων. Πολύ καλά αποτελέσματα, επίσης, έδωσαν μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ο χυμός του ροδιού για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλες πιθανές χρήσεις, που στηρίζονται κυρίως σε μελέτες με ζώα και έρευνες in vitro, περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας και Alzheimer, ρύθμιση διαβήτη και αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας, παχυσαρκίας και ανδρικής υπογονιμότητας.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡ-ΦΡΟΥΤΑ

No Portfolio Item