Αντιμετωπίστε τον εχθρό «ελεύθερες ρίζες» με όπλα φυσικά:
Με αντιοξειδωτικές τροφές, βιταμίνες και συμπληρώματα

facebook post antioxeidotika

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες
Κάθε φορά που οργανισμός μας μεταβολίζει τα συστατικά των τροφών και παράγει ενέργεια, σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, δηλαδή άτομα ή μόρια που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο. Το ίδιο συμβαίνει και από άλλες αιτίες, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες, τα γρήγορα λιπαρά ή τηγανητά γεύματα ή το στρες. Οι ελεύθερες ρίζες γίνονται επιθετικές, προκαλώντας πιθανόν περισσότερες από εξήντα ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις, όπως πρόωρο γήρας, παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος, καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια, καταρράκτη, ακόμα και μειωμένη ανδρική γονιμότητα. «Υπολογίζεται ότι καθημερινά κάθε κύτταρο δέχεται 10.000 επιθέσεις από τις ελεύθερες ρίζες», αναφέρει ο Δρ. Ρόμπερτ Γιάνγκσον στο βιβλίο του «Antioxidant Health Plan».

Εξουδετερώνοντας τον εχθρό
Με την ηλικία το πρόβλημα εντείνεται και εμφανίζεται πρώτα απ’ όλα στο δέρμα. Το σώμα μας όμως δε μένει απροστάτευτο, μάχεται και αμύνεται ισχυρά. Όταν μάλιστα το ενισχύουμε με ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, E , Bήτα-Καροτίνης και σεληνίου, μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας σε πολύ καλή κατάσταση καθυστερώντας τα σημάδια του γήρατος. Η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα από την ακτινοβολία UV και προλαβαίνει τις τυχόν μεταλλάξεις του DNA, ενώ παράλληλη διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, καθώς απορροφά πρώτη τις ελεύθερες ρίζες.

Ηλιοθεραπεία με μέτρο και συμπληρώματα
Για να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση που για το δέρμα συνεπάγεται ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, εμφανή χαλάρωση στο λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος, μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια, λεπτότερη επιδερμίδα και νύχια, τριχόπτωση και άσπρα μαλλιά, οι δερματολόγοι συστήνουν να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνουμε αντιοξειδωτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, πλυμένα σχολαστικά για να αποφεύγουμε και τα τυχόν φυτοφάρμακα. Επίσης χρειάζεται να πίνουμε αρκετό και καλής ποιότητας νερό.
Επειδή συνήθως οι περισσότεροι δεν ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και πιθανόν να στερούμε έτσι τον οργανισμό μας από συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία, είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε ένα ποιοτικό αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα διατροφής.
Και φυσικά, είναι σκόπιμο να φροντίζουμε και για την καλή μας διάθεση. Να ζούμε το παρόν με εσωτερική γαλήνη και να μην ανησυχούμε για το μέλλον, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν ορίζουμε. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι το επιτυγχάνουν αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους με διάφορα μέσα ή μεθόδους, όπως για παράδειγμα εφαρμόζοντας ασκήσεις γιόγκα, που βοηθούν στην επίτευξη φυσικής και πνευματικής ισορροπίας.