Έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής, τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, έδειξε ότι γυναίκες που ελάμβαναν πολυβιταμίνες/πολυμέταλλα για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφάνισαν πτώση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειοπάθεια κατά 35%.

Σε αυτήν την έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 8.678 συμμετέχουσες σε πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας και διατροφικής κατάστασης των Αμερικανίδων. Τα δεδομένα περιελάμβαναν ιατρικό ιστορικό, όπως προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσος ή προηγηθέντα εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Επίσης συνεκτιμήθηκαν και στοιχεία του τρόπου ζωής, όπως κατανάλωση αλκοόλ και ιστορικό καπνίσματος.

Το 75% περίπου των συμμετεχουσών είχαν λάβει συμπληρώματα διατροφής. Ενώ η βραχύχρονη χρήση δεν έδειξε καμία επίδραση, η λήψη συμπληρωμάτων για τουλάχιστον 3 χρόνια συνδέθηκε με μία αναστροφή του κινδύνου για θάνατο από καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutrition (Am J Clin Nutr, 2015, 101(1):144-52.).
“Τα ευρήματά μας συστήνουν την μακρόχρονη χρήση πολυβιταμίνούχων/ πολυμεταλλικών συμπληρωμάτων ως μέτρο προστασίας των Αμερικανίδων έναντι της θνητότητας από καρδιαγγειακή νόσο” συμπέρανε η ερευνητική ομάδα, παρόλο που συνέστησε περαιτέρω παρακολούθηση των γυναικών, ώστε να επιβεβαιωθεί η σύνδεση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μία στις τέσσερεις Αμερικανίδες πεθαίνει από καρδιακό νόσημα, κορυφαία αιτία θανάτου τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες. Περίπου τα 2/3 αυτών – 64% – δεν είχαν συμπτώματα καρδιακής προσβολής, στα οποία, εκτός από τους πόνους στο στήθος, περιλαμβάνονται δυσπεψία, ναυτία, καούρα, λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμίες και κούραση. Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και ο διαβήτης.