ΟΛΙΓΟΜΕΡΕΙΣ ΠΡΟΑΝΘΟΚΥΑΝΙΔΙΝΕΣ

Οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs) είναι φυσικoί φυτικοί μεταβολίτες ευρέως διαθέσιμοι σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λουλούδια (Res Commun Mol Pathol Pharmacol, 1997, 95:179-189.). Οι ενώσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ειδικής ομάδας πολυφαινολικών ενώσεων, τα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε υποομάδες, όπου οι προανθοκυανιδίνες ανήκουν στις συμπυκνωμένες ταννίνες, μία από τις δύο κύριες κατηγορίες φυτικών τανινών (Nutr Rev, 1998, 56:317-333).

Εκτός από την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την αντιοξειδωτική τους δράση, οι OPCs έχουν αναφερθεί ότι έχουν αντιβακτηριακές, αντι-ιικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονικές, αντι-αλλεργικές, και αγγειοδιασταλτικές δράσεις (Nutr Rev, 1998, 56:317-333). Έχει επίσης δειχθεί ότι οι OPCs αναστέλλουν την οξείδωση των λιπιδίων, τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων (αιτία δημιουργίας θρόμβων), τη διαπερατότητα και ευθραυστότητα των τριχοειδών (Res Commun Mol Pathol Pharmacol 1997;95:179-189). Τέλος, οι OPCs δεσμεύονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα γλυκοζαμινογλυκανών (επιδερμίδα, τοίχωμα τριχοειδών, γαστρεντερικό βλεννογόνο, κ.λπ.), χαρακτηριστικό που τις καθιστά χρήσιμες για την μείωση της αγγειακής διαπερατότητας και την ενίσχυση των τριχοειδών τοιχωμάτων, την αγγειακή λειτουργία, καθώς και την περιφερική κυκλοφορία (Res Commun Mol Pathol Pharmacol 1997;95:179-189).

Οι ποικίλες αυτές βιολογικές δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των φυτοφαρμακευτικών OPCs στη μείωση οιδημάτων, στην αύξηση της περιφερικής κυκλοφορίας, στη βελτίωση της όρασης, στη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, στη μείωση δυσμενών αλλεργικών και φλεγμονικών αποκρίσεων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην επούλωση τραυμάτων (altern Med Rev, 2000, 5(2):144-51.).

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΛΙΓΟΜΕΡΕΙΣ ΠΡΟΑΝΘΟΚΥΑΝΙΔΙΝΕΣ