Page - ΜΑΓΓΑΝΙΟ
ΜΑΓΓΑΝΙΟ
Το μαγγάνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο με ετυμολογία που παραπέμπει στην αρχαία ελληνική λέξη μαγγανεία (=μαγεία), επειδή οι αρχαίοι πίστευαν ότι το μέταλλο αυτό είχε μαγικές ιδιότητες. Το μαγγάνιο είναι συστατικό του σπουδαίου αντιοξειδωτικού ενζύμου Superoxide Dismutase (SOD), καθώς και πολλών άλλων ενζύμων που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τις τροφές.Είναι επίσης απαραίτητο για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, καθώς και για τη λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγγάνιο βελτιώνει τα ανακλαστικά, μειώνει την ευερεθιστικότητα, ενώ ενδέχεται να μειώνει την συχνότητα επιληπτικών επεισοδίων.
Ορισμένα πειράματα έδωσαν ενδείξεις ότι το μαγγάνιο αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να ανέχεται τη γλυκόζη. Επίσης διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων, φαγοκυττάρων, κοκκιοκυττάρων και μακροφάγων, ενισχύοντας, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μαγγάνιο, τέλος, βελτιώνει την αξιοποίηση του σιδήρου, βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος από τις θηλάζουσες και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση οστών και συνδετικών ιστών.
Αμερικανοί και άλλοι εναλλακτικοί γιατροί χρησιμοποιούν συχνά το μαγγάνιο σαν αντικαρκινικό (προληπτικά), σαν αντιδιαβητικό, κατά της οστεοπόρωσης και κατά της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡOΦΥΛΑΞΕΙΣ: Η τοξικότητα του μαγγανίου, όταν λαμβάνεται από το στόμα είναι χαμηλή και εκδηλώνεται μόνο σε πολύ μεγάλες δοσολογίες. Αντίθετα, εισπνεόμενο σαν σκόνη οξειδίου του μαγγανίου (π.χ. σε ορυχεία) μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και βλάβες.