Page - ΠΗΚΤΙΝΗ ΜΗΛΟΥ
ΠΗΚΤΙΝΗ ΜΗΛΟΥ
Oι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μήλου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Πολλές από τις ιδιότητες αυτές φαίνεται ότι οφείλονται στην πηκτίνη, την υδατοδιαλυτή φυτική ίνα αποτελούμενη από μίγμα πολυσακχαριτών.Η πηκτίνη μειώνει τη χοληστερίνη και, ενδεχομένως, τα τριγλυκερίδια και βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα ευεργετικό, τόσο για τους διαβητικούς, όσο και για τους υπογλυκαιμικούς.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες με αρουραίους, η πηκτίνη φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του παχέος και ορθού εντέρου.
Μένει να δούμε αν το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, πράγμα που θεωρείται πολύ πιθανό.
Η πηκτίνη διασπάται πλήρως από τα εντερικά βακτήρια, έτσι δεν συμβάλλει στην αύξηση του όγκου των κοπράνων, όπως άλλες φυτικές ίνες.
Παρ`όλα αυτά, έχει μια ήπια δράση κατά της δυσκοιλιότητας, αλλά και της διάρροιας, ενώ βοηθάει στην αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος.