Η ουσία του κόκκινου κρασιού που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα καρδιαγγειακά της οφέλη μπορεί επίσης να προστατέψει ζωτικές συνδέσεις μεταξύ του νευρικού συστήματος και των μυών από την επίδραση της γήρανσης.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Carilion της Βιρτζίνια χορήγησαν για ένα χρόνο ρεσβερατρόλη σε ποντίκια, η οποία ευρίσκεται στα σταφύλια, τα μούρα και τα φυστίκια. Έπειτα, η ομάδα μελέτης εξέτασε τα σημεία όπου τα νευρικά κύτταρα συνδέονται με τα μυϊκά, τις επονομαζόμενες νευρομυικές συνδέσεις. Αυτές οι συνδέσεις μετατρέπουν τις εντολές από το νωτιαίο μυελό σε κίνηση.

Η ομάδα ήδη γνώριζε ότι η άσκηση και η χαμηλή σε θερμίδες διατροφή μπορούν να προστατέψουν τις νευρομυικές συνδέσεις από τα αποτελέσματα της γήρανσης. Αυτό που ανακάλυψαν στην παρούσα μελέτη είναι ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει παρόμοια ευεργετική επίδραση. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Gerontology.

Η ικανότητα των μυών να αποκρίνονται καταλλήλως στις εντολές του νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μεγαλύτερους ανθρώπους. “Η βάδιση, τα θέματα ισορροπίας και οι διαταραχές του συντονισμού των κινήσεων συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας, ατυχήματα, έλλειψη κινητικότητας και χαμηλότερη ποιότητα ζωής” δήλωσε ο Gregorio Valdez, ένας από τους ηγέτες της έρευνας.