SYNAPTALEAN NEURONUTRIENT COMPLEX
Μείγμα θρεπτικών στοιχείων οι ιδιότητες των οποίων φαίνονται συνοπτικά παρακάτω:
- Φαινυλαλανίνη: Η φαινυλαλανίνη είναι ένα αμινοξύ, δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Υπάρχουν τρεις μορφές φαινυλαλανίνης: D-φαινυλαλανίνη, L-φαινυλαλανίνη, και το εργαστηριακό μίγμα DL-φαινυλαλανίνη. Η D-φαινυλαλανίνη δεν είναι απαραίτητο αμινοξύ, και ο ρόλος του στους ανθρώπους δεν είναι επί του παρόντος κατανοητή. Η L-φαινυλαλανίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και είναι η μόνη μορφή της φαινυλαλανίνης που υπάρχει στις πρωτεΐνες. Σημαντικές διαιτητικές πηγές της L-φαινυλαλανίνης είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί και το γάλα. Στον οργανισμό συμμετέχει στον κύκλο της τυροσίνης για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών. Ως θεραπευτική ουσία χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), νόσο του Πάρκινσον, καθώς και σε χρόνιο πόνο, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, συμπτώματα στέρησης οινοπνεύματος, και στη λεύκη (δερματική ασθένεια). (Mol Genet Metab, 2009, 98(4):331-7).
- Τυροσίνη: Η τυροσίνη μετέχει (μαζί με το ιώδιο) στη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς: της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3). Ανεπάρκεια των στοιχείων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ καθιστά προβληματική και τη μετατροπή της Τ4 στη δραστικότερη μορφή της, την Τ3. Η τυροσίνη μετέχει επίσης στη σύνθεση της μελανίνης, της χρωστικής του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Επίσης, των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης (νοραδρεναλίνης) και επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Οι νευροδιαβιβαστές (ουσίες που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ νευρικών κυττάρων, με τη μορφή ηλεκτρικών ώσεων) μετέχουν στη λειτουργία της μνήμης, της μάθησης και της συγκέντρωσης, και επηρεάζουν την ψυχική διάθεση. Η τυροσίνη είναι αποτελεσματική σε καταθλίψεις, όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα των παραπάνω νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα ντοπαμίνης (Dopamine-Depended Depression/DDD), ενώ δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερα αποτελέσματα σε άλλου είδους καταθλίψεις. Η τυροσίνη φαίνεται να δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στο σύνδρομο ναρκοληψίας (ακραία τάση για ύπνο ή/και αιφνίδια επεισόδια ύπνου, συχνά με καταπληξία, παράλυση, παραισθήσεις) (Lancet, 1988, 2 (8626-8627):1458-59). Σε περιπτώσεις ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως χαμηλές θερμοκρασίες ή μεγάλα υψόμετρα, η τυροσίνη βοηθά στη συγκέντρωση και στην αποτροπή νευρικής εξάντλησης, ενώ αυξάνει την ενέργεια. Πιθανώς βοηθά στο αδυνάτισμα, λόγω της αύξησης σύνθεσης αδρεναλίνης, Τ3 και Τ4.
- Passion Flower: Η πασσιφλόρα (Passiflora incarnata) είναι γνωστή ως «κατευναστικό» βότανο για το άγχος/νευρικότητα, την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις και την υστερία. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές θεραπείες για άγχος ή νευρικότητα, διαταραχή γενικευμένου άγχους και σε συμπτώματα στέρησης οπιοειδών, καθώς και σε νευραλγία, γενικευμένες κρίσεις, υστερία, σπασμωδικό άσθμα, ΔΕΠΥ, αίσθημα παλμών, καρδιακή αρρυθμία, υπέρταση, εγκαύματα, αιμορροΐδες, και στην εμμηνόπαυση (Toxicol Appl Pharmacol, 2008, 227(1): 125–135).
- Metallosaccharides: Μόρια που εμπλέκονται στη διαχείριση της ενέργειας, τη νευροενδοκρινική λειτουργία, μείωση του στρες, διαχείριση βάρους και τη γενική υγεία και ευεξία.
- Rhodiola: Σιβηριανό βότανο με πολύ αξιόλογες ιδιότητες. Είναι αντιοξειδωτικό, αυξάνει την αντίσταση στο σωματικό και ψυχολογικό στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, προλαμβάνει τη νοητική εξάντληση. Πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάπτωσης, μετά από έντονο σωματικό ή νοητικό στρες και στα συνοδευτικά συμπτώματα: αίσθημα κόπωσης, μείωση εργασιακής απόδοσης, δυσκολίες στον ύπνο, ευερεθιστικότητα, ανορεξία, υπέρταση, πονοκεφάλους.
Πολύ χρήσιμο, επίσης, σε σπουδαστές, και σε όσους κάνουν πνευματική εργασία, καθώς και στους αθλητές, και σε όσους κάνουν δίαιτες αδυνατίσματος (έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες). Μελέτες με ζώα έδειξαν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
- Γλουταμίνη: Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό σε όλα τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού και στα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα των αναπτυσσόμενων ιστών (Ann Nutr Metab 2012;60:17–26).
Επίσης, η L-γλουταμίνη αποτελεί πρόδρομο του GABA (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ). Το GABA είναι ο κύριος ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος και επίσης ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο. Το GABA είναι άμεσα υπεύθυνο για τις φάσεις ηρεμίας του εγκεφάλου, χωρίς τις οποίες ο εγκέφαλος δε θα λειτουργεί αποτελεσματικά.
Τέλος, η υψηλότερη συγκέντρωση L-γλουταμίνης σε σχέση με το γλουταμικό οξύ φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση τηςσυγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα και προστασία των ατόμων από μεταβολικό σύνδρομο (World J Gastroenterol, 2012, 18(29): 3775-3781).
- 5-ΗΤΡ: Η 5-Υδροξυ-Τρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ) αποτελεί ενδιάμεσο μεταβολίτη του απαραίτητου για τη βιοσύνθεση της σεροτονίνης, L-Τρυπτοφάνη. Η εντερική απορρόφηση της 5-ΗΤΡ δεν επηρεάζεται από την παρουσία άλλων αμινοξέων, οπότε και μπορεί να λαμβάνεται με τα γεύματα, χωρίς να επηρεάζεται η απορρόφησή της. Η 5-ΗΤΡ απορροφάται ικανοποιητικά με από του στόματος χορήγηση, με το 70% της χορηγούμενης δόσης να καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος. Διασχίζει εύκολα τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και αυξάνει αποτελεσματικά τη σύνθεση σεροτονίνης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Στο ΚΝΣ, τα επίπεδα της σεροτονίνης έχουν συσχετιστεί με ρύθμιση του ύπνου, κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα, όρεξη, θερμοκρασία, σεξουαλική συμπεριφορά και αίσθημα του πόνου. Θεραπευτική χορήγηση 5-ΗΤΡ έχει δειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση ποικίλων νόσων, όπως κατάθλιψη, ινομυαλγία, αϋπνία, βουλιμική κατανάλωση φαγητού σχετιζόμενη με παχυσαρκία και χρόνιους πονοκεφάλους (altern Med Rev, 1998, 3(4):271-280).
- Θειαμίνη (Βιταμίνη Β-1): Η θειαμίνη είναι μια από τις πλέον ευαίσθητες βιταμίνες, καταστρεφόμενη εύκολα από τη θερμότητα, την έκθεση στον αέρα ή την επίδραση διάφορων ουσιών. Ο οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει μικρή ποσότητα, ενώ σαν υδατoδιαλυτή βιταμίνη αποβάλλεται εύκολα με τα ούρα.
Η θειαμίνη είναι oυσιαστικής σημασίας για την υγεία τoυ νευρικoύ συστήματoς, των μυών και της καρδιάς. Συμμετέχει στo μεταβoλισμό της γλυκόζης και την παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην παραγωγή υδρoχλωρικoύ oξέoς, βοηθώντας έτσι την πέψη. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, διότι βελτιώνει τo μυϊκό τόνο του στομάχου και του εντέρου, είναι δε απαραίτητη για την υγεία τoυ δέρματoς, για την ανάπτυξη και την παραγωγή στερoειδών oρμoνών (όπως η πρoγεστερόνη και η κoρτιζόνη) από τα λιπαρά oξέα. Χορηγώντας βιταμίνη Β-1 πριν και μετά από μια χειρoυργική oδoντιατρική επέμβαση επιτυγχάνεται μείωση τoυ πόνoυ και συντόμευση τoυ χρόνoυ ανάρρωσης.
Η θειαμίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία του έρπη ζωστήρα, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πoυ δημιουργούνται από την έλλειψή της. Η σoβαρή έλλειψη βιταμίνης Β-1 προκαλεί την ασθένεια Beri-Beri. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β-1.
- Ρ5Ρ: Το pyridoxal-5-phosphate (Ρ5Ρ) είναι συμπαράγοντας στη δράση της βιταμίνης Β-6.
- Πυριδοξίνη HCl (Βιταμίνη Β-6): Η βιταμίνη Β-6 είναι πρωταρχικής σημασίας τόσo για τη σωματική, όσo και για την πνευματική υγεία, συμμετέχοντας σε περισσότερες λειτουργίες από oπoιoδήπoτε άλλo μεμoνωμένo θρεπτικό συστατικό. Έτσι, είναι απαραίτητη για την παραγωγή τoυ υδρoχλωρικoύ oξέoς και, συνεπώς, για την καλή λειτουργία της πέψης. Βoηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμoσφαιρίων και στη διατήρηση της ισορροπίας νατρίoυ/καλίoυ. Είναι ηπίως διoυρητική και ευεργετική για όσoυς υπoφέρoυν από κατακράτηση υγρών, ρυθμίζoντας την απoβoλή τoυ ύδατoς. Συμμετέχει σαν συνένζυμo στoν μεταβoλισμό των υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών και είναι απαραίτητη για την καλή λειτoυργία τoυ εγκεφάλoυ και για την παραγωγή των πυρηνικών oξέων RNA, DNA. Ενεργοποιεί πολλά ένζυμα και βoηθά στην απoρρόφηση της βιταμίνης Β-12, στη λειτoυργία τoυ ανoσoπoιητικoύ συστήματoς και στην παραγωγή αντισωμάτων, καθώς και στην παραγωγή νιασίνης από την τρυπτoφάνη. Η βιταμίνη Β-6 παίζει ρόλo στην αντιμετώπιση τoυ καρκίνoυ και της αρτηριoσκλήρωσης και εμπoδίζει την παραγωγή της oμoκυστεΐνης, μιας τoξικής oυσίας πoυ πρoσβάλλει την καρδιά επιτρέποντας την εναπόθεση χoληστερίνης γύρω από αυτήν. Περιoρίζει επίσης τα συμπτώματα τoυ πρoεμμηνoρρoϊκoύ συνδρόμoυ και βoηθά στην αντιμετώπιση αλλεργιών, της αρθρίτιδας και τoυ άσθματoς. Κλινική μελέτη με ασθματικούς έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Β-6 (25- 50 mg x 2 φορές την ημέρα) μείωσε τη συχνότητα και σοβαρότητα της δύσπνοιας και των ασθματικών κρίσεων. Φαίνεται πάντως ότι η Β-6 δεν έχει ανάλογα αποτελέσματα σε ασθματικούς εξαρτώμενους από στεροειδή. Αντίθετα, είναι ευεργετική σε όσους παίρνουν το φάρμακο theophylline, αφού περιορίζει τις παρενέργειές του (πονοκέφαλοι, εκνευρισμός, διαταραχές ύπνου κλπ.). Εξ άλλου η λήψη του theopylline μειώνει τα επίπεδα της Β-6 στο αίμα (Am J Clin Nutr, 1994, 60:93-9). Πρόσφατες έρευνες δείχνoυν ότι η βιταμίνη Β-6 επηρεάζει τo νευρικό σύστημα περισσότερo απ` όσo πιστευόταν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, τo σύνδρoμo τoυ καρπιαίoυ σωλήνα πoυ αντιμετωπίζεται θετικά με τη λήψη Β-6 (μαζί με Β-2, σε περίπτωση ανεπάρκειας), oρισμένες παιδικές επιληψίες, o αυτισμός (σε συνδυασμό με μαγνήσιo) κλπ.
- Πολυνικοτινικό χρώμιο: Το χρώμιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των λιπών και της χοληστερόλης, έχει δε το σπουδαιότατο ρόλο να ενεργοποιεί τα ένζυμα που λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Τόσο ο διαβήτης, όσο και η υπογλυκαιμία οφείλονται συχνά σε ανεπάρκεια χρωμίου.
Διάφορα πειράματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα χρωμίου αυξάνουν την ανοχή στη γλυκόζη, τόσο σε μια μερίδα διαβητικών, όσο και σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Αν και όλες οι μορφές τρισθενούς χρωμίου έδειξαν ότι έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ανοχή στη γλυκόζη, στο μεταβολισμό των λιπιδίων του αίματος και στην αξιοποίηση της ινσουλίνης, όμως η καλύτερη μορφή ενώσεων χρωμίου είναι εκείνη που περιλαμβάνεται στον παράγοντα GTF (Glucose Tolerance Factor/ Παράγων Ανοχής Γλυκόζης).
O παράγων αυτός, του οποίου η σύνθεση δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, συνίσταται από τρισθενές χρώμιο συνδεδεμένο με νιασίνη και αμινοξέα (συνήθως γλυσίνη, κυστεΐνη και γλουταμινικό οξύ). Το πικολινικό χρώμιο, το πολυνικοτινικό χρώμιο και το οργανικό χρώμιο συνδεδεμένο με μαγιά είναι οι μορφές χρωμίου που συνήθως περιέχονται στον παράγοντα GTF (GTF Chromium). Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και ΧΡΩΜΙΟ.