Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του ιχθυελαίου και του μουρουνέλαιου μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και μπορούν να μειώσουν την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Όταν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες, καθιστούν την κυτταρική επιφάνεια πιο υγρή και ευλύγιστη και φαίνεται ότι ενισχύουν την ικανότητα των κυττάρων να απομακρύνουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος, όπως φάνηκε από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Scientific Reports και η οποία διεξήχθη σε μεσήλικες υπέρβαρους άνδρες1. Μια δοκιμή  σε διαβητικούς τύπου 2 βρήκε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 για 10 εβδομάδες βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη2.

Μια μελέτη σε 3088 ενήλικες, η οποία δημοσιεύθηκε το 2011 στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι τα άτομα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπών στο αίμα, σε σύγκριση με τα άτομα με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις, είχαν έως και 43% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη3.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε υπέρβαρους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η χορήγηση του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA) μείωσε σημαντικά την ινσουλίνη στον ορό, τη γλυκόζη νηστείας, την HbA1C (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και την αντίσταση στην ινσουλίνη4.

Είναι γνωστό από πολλές μελέτες ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την HDL, τη συμβατικά αποκαλούμενη καλή χοληστερίνη. Αυτό φάνηκε και σε μελέτη σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και πρώιμο διαβήτη τύπου 2, η οποία δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Lipids in health and disease5. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι οι διαβητικοί έχουν ανάγκη βελτίωσης των λιπιδίων για καρδιαγγειακή προστασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διαβητικές γυναίκες έχουν τρεις με επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια και για πρόωρο θάνατο από αθηροσκλήρωση από ό, τι οι μη διαβητικές γυναίκες6. Επιπλέον, σε αυτή τη μελέτη του 2014 φάνηκε ότι το ιχθυέλαιο μείωσε και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

1. Albert BB, Derraik JG, et al. Higher omega-3 index is associated with increased insulin sensitivity and more favourable metabolic profile in middle-aged overweight men. Scientific reports. 2014;4:6697.

2. Farsi PF, Djazayery A, et al. Effects of supplementation with omega-3 on insulin sensitivity and non-esterified free fatty acid (NEFA) in type 2 diabetic patients. Arquivos brasileiros de endocrinologia e metabologia. Jun 2014;58(4):335-340.

3. Djousse L, Biggs ML, Lemaitre N, et al. Plasma omega-3 fatty acids and incident diabetes in older adults. Am J Clin Nutr. 2011;94(2):527-533.

4. Sarbolouki S, Javanbakht MH, Derakhshanian H, et al. Eicosapentaenoic acid improves insulin sensitivity in overweight type 2 diabetes mellitus patients: a double-blind randomized clinical trial. Singapore Med J. 2013;54(7):387-90.

5. Lee TC, Ivester P, et al. The impact of polyunsaturated fatty acid-based dietary supplements on disease biomarkers in a metabolic syndrome/diabetes population. Lipids in health and disease. 2014;13:196.

6. Manson J., A prospective study of maturity-onset diabetes mellitus and risk of coronary heart disease and stroke in women, Arch Intern Med 1991; 151(6):1141.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας

Μέλος των American Council of Applied Clinical Nutrition

American Association of Drugless Practitioners

American Association of Nutritional Consultants

Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Association for Natural Medicine in Europe

Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων