Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια του δέρματος που χαρακτηρίζεται από μια σύνθετη παθογένεση,

η οποία δεν είναι πλήρως κατανοητή μέχρι σήμερα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, εξανθήματα και συχνά επιδεινώνονται τους χειμερινούς μήνες.
Κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν νέα στοιχεία για την παθογένεση της νόσου, όπως για τη συμβολή της βιταμίνης D στην ανοσία του δέρματος και τον ρόλο ορισμένων μικροοργανισμών (ιδιαίτερα του Staphylococcus malasezzia) σε εκζεματικές εξάρσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει δειχθεί από μελέτες ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ενάντια σε μικροοργανισμούς που ευνοούν την ανάπτυξη της ατοπικής δερματίτιδας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία των ασθενών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Massachusetts General Hospital της Βοστόνης και το Εθνικό Κέντρο Δερματολογίας στη Μογγολία περιελάμβανε 107 παιδιά ηλικίας 2-17 ετών, που όλα έπασχαν από χειμερινή ατοπική δερματίτιδα. Μία ομάδα παιδιών λάμβανε καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ τα υπόλοιπα λάμβαναν εικονικό φάρμακο ίδιας εμφάνισης (placebo). Έπειτα από ένα μήνα χορήγησης η ομάδα που ελάμβανε βιταμίνη D έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση (J Allergy Clin Immunol, 2014, 134(4):831-835). Οι ερευνητές πλέον πιστεύουν πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί ατοπική δερματίτιδα. Επειδή η βιταμίνη D δημιουργείται κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, η διαβίωση σε μέρη με ψυχρούς χειμώνες και ημέρες μικρής διάρκειας αυξάνει των κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D και κατ’ επέκταση και ατοπικής δερματίτιδας.