Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που προκαλεί η ινομυαλγία

Ο χρόνιος μυϊκός πόνος και η μυϊκή κόπωση σηματοδοτούν την ινομυαλγία, ένα ελάχιστα κατανοητό σύνδρομο, που επηρεάζει από 2 % έως 8 % του παγκόσμιου πληθυσμού (JAMA, 2014 Apr 16;311(15):1547-55). Ωστόσο, η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς εκείνοι που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του πολύ σημαντικού θρεπτικού συστατικού.
Μια ερευνητική ομάδα του Ορθοπεδικού Νοσοκομείου Speising της Βιέννης στην Αυστρία, χορήγησε βιταμίνη D σε μια ομάδα 30 γυναικών, που είχαν τόσο ινομυαλγία όσο και χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν το συμπλήρωμα για 25 εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 24 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pain (2014 Feb;155(2):261-8), οι γυναίκες στην ομάδα που έλαβε συμπληρωματικά βιταμίνη D ανέφεραν λιγότερο γενικευμένο πόνο και μειωμένη πρωινή κούραση από ό,τι εκείνες που δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα.
Η βιταμίνη D «μπορεί να θεωρηθεί ως μία σχετικά ασφαλής και οικονομική θεραπεία και μια εξαιρετικά αποδοτική εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση, ενάντια στις ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες», είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Florian Wepner, MD, του τμήματος διαχείρισης ορθοπεδικού πόνου της μονάδας σπονδυλικής στήλης του νοσοκομείου.
Ο Wepner πρόσθεσε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ατόμων με ινομυαλγία θα πρέπει να παρακολουθούνται ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Το δέρμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Τα επίπεδα βιταμίνης D συχνά μειώνονται μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα το χειμώνα, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι ελάχιστη.
Εκτός από τον πόνο και την κούραση, τα άτομα με ινομυαλγία μπορεί να εμφανίσουν κακή ποιότητα ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, πρωινή δυσκαμψία και περιστασιακά προβλήματα με άγχος ή κατάθλιψη.