Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Dαντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 30%.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα κυρίως για τα ευπαθή άτομα, δηλαδή άτομα ηλικίας 65 και άνω με λειτουργικές βλάβες που τους εμποδίζουν να ζουν ανεξάρτητοι. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η οποία συνέλεξε στοιχεία από περισσότερους από 4.300 ενήλικες, στα πλαίσια ενός προγράμματος έρευνας υγείας και διατροφής στην τρίτη ηλικία.

Μελέτες έδειξαν, επίσης, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και μειωμένης λειτουργίας των πνευμόνων σε καπνιστές. Επιστήμονες από το νοσοκομείο Brigham and Womens στη Βοστόνη, συνέλεξαν στοιχεία από 625 συμμετέχοντες άνδρες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journalof Respiratory and Critical Care Medicine, προτείνει ότι επαρκής βιταμίνη D μπορεί να δράσει προστατευτικά για τους πνεύμονες ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος.
Η βιταμίνη D φαίνεται ότι επηρεάζει και το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό DermatoEndocrinology έδειξε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν το κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, μία πάθηση που οφείλεται συχνά σε κακή κυκλοφορία του αίματος. Παλαιότερες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, την εύρυθμη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση των φλεγμονών.